Tarihçe


KURULUSTAN BUGÜNE TÜRK KANSER ARASTIRMA VE SAVAS KURUMU

Ülkemizde ilk kez araştırmacı, kanserolog (onkolog) merhum Prof. Dr. Hamdi Suat Aknar tarafından "Türk Kanser Tetkik ve Mücadele Cemiyeti" kurulmuşsa da çesitli nedenlerle yasatılamamıştı. Daha sonra böyle bir derneğin kurulması lüzumu; Hamdi hoca tarafindan patoloji uzmani merhume Dr. Perihan Çambel'e telkin edilmis ve Sayin Çambel ile 56 arkadasinin gönüllü ve azimli ugraslari sonucu: 18 Subat 1947 tarihinde "TÜRK KANSER ARASTIRMA VE SAVAS KURUMU" resmen kurulmus oldu. Kisa bir süre içinde basarili çalismalari dikkat çeken ve takdir toplayan kurum, Bakanlar Kurulu'nun 6 Ekim 1947 tarih ve 3-6502 sayili kararnamesi ile "Kamuya Yararli" dernek olarak kabul edilmistir.

Kurum ilk günlerde Refik Saydam Merkez Hifzissihha Enstitüsü'nde çalismalarina baslamis, buradan normal mesai saatleri içinde faydalanilamadigindan kisa bir süre de Kizilay Genel Merkezinde çalismis, daha sonralari hiçbir maddi külfet gözetmeksizin zamanin Milli Kütüphane müdürü Sayin Adnan Ötüken'in, Milli Kütüphane'de Kurumumuza tahsis ettigi mütevazi bir odada 3 yil müddetle çalismalarini sürdürmüstür. Kurumumuz, buradan sonra Ank. Atatürk Blv. No: 163'e, daha sonra yine Atatürk Blv. No:73'deki Isçi Sigortalari Ishani Kat:1 Daire:4'e tasinmis, nihayet; 1969 yilinda satin alinan ve halen Ataç Sok. No:21'de kurulu Genel Merkezimizde faaliyetini sürdürmektedir.

Kurulusundan beri çalismalarini araliksiz sürdüren Ankara'daki Genel Merkez teskilatina ek olarak 1964'de Adana, 1966'da Izmir, 1967'de Kayseri, 1985'de Antalya, 1992'de Trabzon, 1996'da Gaziantep, 1997'de Bursa Subeleri hizmete açilmistir. Bu subeler genel merkeze bagli olarak faaliyet göstermektedir. Halen faal 7 subemizin sayilarini daha da arttirmak için çalismalar sürdürülmektedir. Kurum, 1952 yilinda Ankara Belediyesinin 99 yillik intifa hakki tesis ederek Kurumumuza tahsis ettigi arsa üzerinde, devletin ve basta merhum Ahmet Andiçen olmak üzere yardimsever vatandaslarin destegi ile baslattigi çalismalariyla 1962 yilinda Türkiye'nin ilk kanser hastanesini hizmete açmistir. Yardimsever insan sayin Ahmet Andiçen'in çok büyük katkilari nedeni ile hastaneye "Türk Kanser Arastirma ve Savas Kurumu Ahmet Andiçen Kanser Hastanesi" adi verilmistir. Ayni yil Saglik ve Sosyal Yardim Bakanliginin yönetiminde yatakli tani ve tedavi kurumu haline dönüstürülmüstür. 1965 yilinda devlet ve halkin destegi ile hastanenin artan ihtiyaçlarini karsilamak üzere poliklinik idari bölümleri, laboratuvar ve isin tedavilerini kapsayan ek bir bina insaati gerçeklestirilmistir. Mart 1967 - Mart 1971 tarihleri arasi Ankara Üniversitesi Tip Fakültesi'nce, Prof. Dr. Fevzi Renda'nin Bashekimliginde isletilen hastahane, bu tarihten sonra yine Saglik Bakanligi'nca isletilmeye baslanilmis ve 1990 yilinda Saglik Bakanligi'na bagli bu yatakli kurumun baska bir binaya tasinmasi üzerine Ahmet Andiçen Hastanesinde yine Saglik Bakanligi'na bagli "Kanser Erken Teshis ve Tarama Merkezi" açilmistir. 1991 yilinda Saglik Bakanligi'nin katkilari ile baslanan modernizasyon çalismalari ile hastane kisa bir süre içerisinde tekrar yatakli kurum olarak çalismaya baslamistir.

Ülkemizde kanser konusunda daha çok sayida ve daha üst düzeyde uzman yetistirilmesini temin etmek amaciyla Kurumumuz; egitim burslari ve ödüller vermektedir. Halen de kanser konusunda uzmanlari ve arastirmalari desteklemek amaci ile bilim uzmanligi, doktora ve onkoloji yan dallarinda çalisanlara karsiliksiz egitim burslari vermekte ve çesitli arastirmalari desteklemektedir. Tüm çalismalarini alti subesi ile düzenli bir isbirligi içinde yürüten kurumumuz, 1978 yilinda Türk Kanser Arastirma ve Savas Vakfi'nin kurulusuna da destek olmustur.

Kurumumuz 1969 yilinda Uluslararasi Kanser Savas Örgütü (UICC) üyeligine seçilmistir ve 90 ülkeden 280 cemiyet UICC'ye üyedir. Bu yolla merkezler ile bilgi alisverisi saglanmaya baslanmis, bu kurulusun 'Klinik Onkoloji', 'Kanser Hemsireligi' ve 'Okullarda Kanser Egitimi' gibi kitaplari Türkçe'ye çevrilmistir. Kanser konusunda çesitli kitaplarin basimini da yürüten kurumumuz, Türkiye'de mevcut kanser istatistiklerinin biraraya toplanmasi ve derlenmesinde öncülük etmis, bu çalismalari bir kitap halinde yayinlanmistir. Halk egitimi amaci ile 1952 yilindan beri "Türk Kanser Haberleri" isimli dergi yayinlanmakta ve ücretsiz olarak dagitilmaktadir.

Halen yürütülmekte olan önemli projelerden birisi de Ankara'da ihtiyaç sahibi kanser hastalarini tedavi eden hastanelere hizmet verecek, uygun yakinlikta, simdilik 50 yatak kapasiteli, kafeteryasi olan ve hemsire hizmetlerine sahip "KANSERLI HASTALARIN DINLENME EVI" yapilmasidir. Böyle bir tesisin yapilmasi ve servisinin devami için "TÜRK KANSER ARASTIRMA VE SAVAS KURUMU" uzun zamandir gönüllü çaba göstermektedir. Bundan böyle de ayni çabayi göstermeye devam edecek olan Kurumumuz, yukarida açiklanan dogrultuda bir tesisin yapilmasi ve açilmasi için elinden gelen gayreti gösterecek ve yapilacak her türlü yardima kucak açacaktir.

Diger taraftan Yakin ve Ortadogu Milletlerarasi I. Kanser Kongresi nedeniyle 10-15 Eylül 1965 tarihinde, digeri ise Kurumumuzun 50. Kurulus yildönümü nedeniyle 18 subat 1997 tarihinde olmak üzere iki kez hatira pullari ve ilk gün zarflari bastirilmistir.

Özetlenecek olursa, Kurumumuz amaçlari dogrultusunda üzerine düseni olanaklar çerçevesinde en iyi bir sekilde yapma çabalarini sürdürmektedir. Böylece Kurumumuz 50 yildan beri ülkemizde kanser savasina önemli katkilarda bulunmus olup, ülkemizde ilk kanser hastanesinin açilmasi, ilk kanser kongresinin düzenlenmesi, ilk kanser istatistiklerinin derlenmesi gibi ILKLERE imzasini atmis olup bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da çalismalarina devam edecektir.

Kurumumuz 2003 yilinda Avrupa Kanser Ligi (ECL) üyeligine kabul edilmistir.