Güneydoğu'nun ilk hastanesi: Gaziantep Üniversitesi Gaziantep Onkoloji Hastanesi - Prof.Dr.L.Sezai YAMAN


73 milyon nüfuslu Ülkemizde kanser konusunda 3 büyük ilimizde Onkoloji konusunda teshis ve tedavi olanaklari oldukça yeterli olmakla beraber, keza Tip Fakültelerimizde kismen basarili olunsa da maalesef çesitli olanaksizliklar, hastalarin maddi imkansizliklari nedeni ile yeterli teshis ve tedaviler yapilamamaktadir.

Her ne kadar Saglik Bakanligi Kanser Savas Dairesince oldukça yogun tempoda hizmet sunmaya gayret edilse de bütçelerde yeterli yatirim yapilmamaktadir. Ortalama 8-10 milyon nüfus için bir Kanser Hastanesi gerekmekte ise de bugüne kadar yeterli bir yatirim yapilmamistir.

Sivil Toplum Kuruluslari içinde zor olmakla beraber 1947'de Ankara'da gönüllü Tip mensuplarinin öncülügünde Türk Kanser Arastirma ve Savas Kurumu kurulmus, 60 yil içinde bu kurum her yönü ile gönüllü bir dernek olarak devletten hiç yardim almadan pek çok hizmetler yapmis. Bilimsel ve sosyal içerikli yayinlar, bilimsel kongreler, okul ve sosyal kurumlarda egitim, kanser konusunda arastirma destegi, sayisiz hastaya maddi ve manevi katkilar ve öncülük hizmetleri, ilk kanser hastanesini "Ankara Ahmet Andiçen Kanser Hastanesi" kurmak gibi yogun çaba içinde bulunmustur.

Kuruma bagli 8 subemiz imkanlar içinde çevresinde hizmet vermeye gayret etmektedir.

Süphesiz 8 subemizin en genci 1996'da Kurum Genel Merkezimizin öncülügünde gönüllü meslektaslarimiz Türk Kanser Arastirma ve Savas Kurumu Gaziantep Subesini açmislardir. Çok büyük bir özveri ile çalisan Gaziantep sube yönetim kurulumuz bir rüyayi gerçeklestirmek için, o zamanin Belediye Baskani Sayin Celal Dogan ve Valisi Sayin Muammer Güler'in maddi ve manevi çok büyük katkilari ile Kilis yoluna yakin büyük bir arsa ve bu arsa üzerine 120 yatakli bir hastahane yapimi için bütün hazirliklar "Plan-Proje" yapilip 1999'da Kanser hastanesinin temeli atilmisti.

Adlari bilinen veya bilinmeyen Gaziantepli hayirsever vatandaslarin çok büyük katkilari ile 6 yil içinde birçok zorluklara ragmen bitirilmis ve hizmete hazir hale getirilmistir. Hizmetin sosyal ve bilimsel olarak yürütülmesi için Hastane Gaziantep Üniversitesi rektörlügü ile 49 yilligina yap islet devret sistemi ile sembolik bir kira karsiligi anlasmaya varilmistir.

Güney dogu bölgemize ve hatta komsu devletlere hizmet için yapilan bu hastane 2.Aralik.2006 tarihinde güzel bir törenle hizmete açilmistir.

Gaziantep Subemiz Yönetim Kurulu baskani Sayin Ürg.Dr.Alaettin Demircan, Rektör Sayin Prof.Dr.Erhan Ekinci, Belediye Baskani Sayin Asim Güzelbey, Vali Sayin Süleyman Kamçi ve son olarak Basbakan Yardimcisi ve Devlet Bakani Sayin Doç.Dr.Abdüllatif Sener açilis konusmalarindan sonra tesis davetliler tarafindan gezilmistir.

Sayin Rektörün açiklamalari ile kurulmus bu onkoloji hastanesi, yeni cihazlarla gerek teshis ve gerek tedavide (Radyoterapi ve kemoterapi) büyük hizmet verilmesi beklenmektedir. Simdiden bütün yataklari (Çocuk ve eriskin) tamamen dolu olan hastane Gaziantep ve Güneydogu bölgemizde çok basarili, yararli hizmetler verecektir.

Türkiye'mizde Sivil Toplum Örgütlerini çalismalari ne kadar zor olsa da Türk Kanser Arastirma ve Savas Kurumu Gaziantep Subesi Yönetim Kurulu Baskani Sayin Ürg.Dr.Alaettin Demircan ve Baskan Yardimcisi Sayin Ürg.Dr.Mustafa Özgün'ün öncülügünde Gaziantep Subesi Yönetim Kurulunu candan kutlarim.

Gaziantepli hayirseverin bagisladigi sehir merkezindeki bir arsa üzerinde kanserli hasta ve yakinlari misafirhanesi, kanser poliklinigi, kanserli hastalarda psikolojik tedavi ünitesinin yapilip açilmasi için üstün Ayni yönetim kurulunun gayretlerini devam ettireceklerine inancim vardir.

8 subemizin en genci olan Gaziantep Subemiz süphesiz diger subelerimize de öncülük etmis olmasi nedeni ile Genel Merkez yönetimi olarak diger subelerimizde de gayretli çalismalarini esirgememelerini dilerim.

Prof.Dr.L.Sezai YAMAN

Türk Kanser Arastirma ve Savas Kurumu
Yönetim Kurulu Üyesi