6.Avrupa Tütün ve Sağlık Kongresi ECTOH (6th European Tobacco or Health Conference)


26-29 Mart 2014 tarihlerinde The Marmara Otel Istanbul'da düzenlenen 6.Avrupa Tütün ve Saglik Kongresi ECTOH (6th European Tobacco or Health Conference) Avrupa Birligi Saglik Bakani Tonio Borg ve dünya çapinda taninan yabanci uzmanlarin katilimiyla Dernegimizin ev sahipliginde, Avrupa Kanser Dernekleri Birligi (Association for European Cancer Leagues, ECL) ve Sigara ve Saglik Ulusal Komitesi (SSUK) isbirliginde gerçeklesen 46 farkli ülkeden yaklasik 500 kisinin katildigi kongrede, 20. yüzyilda 100 milyon kisinin ölmesine neden gösterilen tütünün her boyutu tartisilmistir.

Kongrede dünyanin farkli üniversitelerinde görev alan bilim adamlari, kendi uzmanlik alanlari çerçevesinde tütün konusuyla ilgili açiklamalar yaparken, Avrupa ülkelerinin tütün kontrol karneleri, yeni tütün ürünleri ve tütün endüstrisinin son durumu gibi konulari da tartisti. Kongrenin onur konuklan olan Avrupa Komisyonu'nun sagliktan sorumlu komisyoneri Tonio Borg ve Avrupa Parlamentosu Üyesi Linda McAvan da tütün ürünlerinin halk sagligini koruyacak önlemler altinda düzenlenmesi için AB düzeyinde yapilan çalismalari aktardi.

Ülkelerin tütün kontrol politikalarini "Tütün Ürünlerinin Fiyati, Kapali Alanda Sigara Yasagi, Tütün Kontrolüne Ayrilan Bütçeler, Tütün Reklam Yasaklarindaki Basari, Tütün Ürünlerinin Paketlenmesi, Ülkelerin Sigara Birakma Puanlari" kriterlerine bakarak degerlendirdiklerini söyleyen Belçika Kanser Vakfi Tütün Kontrol Uzmani Luk Joossens, Avrupa Birligi ülkelerinin tütün kontrol karnelerini açikladi.

Bu politikalari dogru uygulamada 50 puan üzerinde not alan ülkeler arasinda Türkiye'nin 5. Sirada oldugunu söyleyen Luk Joossens, 4. Sirada Norveç'in, 3. Sirada Izlanda'nin, 2. Sirada Irlanda'nin, 1. Sirada Ingiltere'nin oldugunu belirtti. Avrupa Kanser Ligleri'nin ölçümlerine göre Avrupa'da sigara kullanim oraninin % 28 olarak belirlendigini sözlerine ekleyen Luk Joossens, "En fazla sigara tüketen ülkelerin Yunanistan ve Bulgaristan oldugunu, en az sigara tüketen ülkelerin ise Isveç ve Izlanda olarak ölçümlediklerini ifade etti.

Kongre ve SSUK Baskani Prof. Dr. Tezer Kutluk,

Avrupa Tütün veya Saglik Kongrelerinin üç yilda bir Avrupa Kanser Ligleri'nin (ECL) himayesinde düzenlenmekte oldugunu, amacin tütün kontrolü alanindaki en son arastirmalar ile politikalari tartismak, Avrupa'nin ve dünyanin önde gelen halk sagligi ve tütün kontrolü uzmanlari, arastirmacilari, uygulayicilari ve politika önderlerinin heyecanla bu birlikteligi üç yil boyunca bekleyip hazirlandiklarini belirtti.

Türkiye'nin son yillarda tütün mücadelesindeki basarisi ile tüm dünyada odak noktasi haline getirilmesi adina kongre özel bir önem tasimaktadir. Türkiye'nin bu alandaki basarisi diger devletlere tanitilmis, Türkiye'nin tütünle mücadeledeki kararliginin bütün dünyaya duyurulmasi adina görüsmeler yapilmistir. Bu kongrede, tütün kontrolü ve tütün ürünlerinin tüketiminin önlenmesi için yapilan çalismalarin önemi vurgulanmistir. Yapilan ilmi tartismalar ile talebi azaltacak önlemlerin yani sira yasal düzenlemeler tartisilmistir. Dumansiz hava sahasina uyumun artirilabilmesi için denetim mekanizmasinin ve kadrolarinin güçlendirilmesi için fikir alisverisinde bulunulmustur. Bunun yani sira, Türk kültürü ve sosyal yasantimiz ile Istanbul'un tarihi güzelliklerinin yakindan taninmasi saglanmistir.