Kanserli Hasta Hakları Avrupa Kılavuzu Basın Bildirisi


Türk Kanser Arastirma ve Savas Kurumunun'da üyesi oldugu "Avrupa Kanser Örgütleri Birligi, ("European Cancer Leagues, ECL") kanserli hastalarin haklarini gelistirmek amaciyla Avrupa çapinda hazirladigi "Rehber'i (Kilavuz) 8 Aralik 2004'de bir basin bildirisi ile açikladi:

8 Aralik 2004-Brüksel, Avrupa Kanser Örgütleri Birligi (ECL), Brüksel'de düzenledigi resepsiyonda "Kanserli Hastalarin Haklariyla Ilgili Avrupa Kilavuzunu" açikladi. Kilavuz, kanserli hastalarin yasamlarinin iyilestirilmesi, tani, bakim kalitesi, sosyal, psikolojik ve finansal destegin saglanmasi, tedavi sonrasi rehabilitasyon ya da palyasyondan olusan tedavi sürecine yönelik pratik önerileri kapsamaktadir.Tüm Avrupali Kanserli Hastalara daha kaliteli bir yasam saglanabilmesi için Ulusal ve Avrupa Birligi seviyesinde bu kilavuz yayginlastirilacaktir.

Her yil Avrupada 2.5 milyonun üzerinde kanser tanisi konmaktadir. Avrupa Kanser Örgütleri Birligi (ECL), bu kilavuz ile Avrupa Birligi Hükümetlerini ve Avrupa birliginin kendi yöneticilerini, kanserli hastalarin temel haklarini tesbit etmeye, korumaya ve bu haklari yerine getirmeye çagirmaktadir.Bu haklar, (gizlilige saygi, tibbi kayitlara ulasim ya da bilgilendirilmis izin hakkini da kapsayacak sekilde) Avrupa birligi çapinda gözlenmesi gereken önemli sosyal ve ekonomik haklari da dahil edecek sekilde klasik hasta- doktor iliskisinden öteye tasinmaktadir.

Avrupa Kanser Örgütleri Birligi öncelikle su çagrilari yapmaktadir: - Özellikle dis kaynaklar olmak üzere, daha genis bilgi kaynaklarina ulasim
- Tedavinin önemli ve vazgeçilmez bir bölümü olarak, rehabilitasyona tam kapsamli bir yaklasim
- Çalisanlara hastalik izni, yarim gün çalisma olanagi ya da isten atilmama garantisi gibi özel sosyal korumanin saglanmasi
- Egitim ve is olanaklarina ulasimin iyilestirilmesi
- Sigortali olabilme ve banka kredilerinden faydalanabilme
- Gönüllü kanser organizasyonlari arasinda, bakim kalitesi, psikolojik destek ve hasta savunmasi noktasinda bütünlesmenin saglanmasi

Avrupa Kanser Örgütleri Birligi ("ECL")Baskani Bruno Meili, "Bu kilavuz,hasta bakiminda çok önemli bir atilimdir. Ilk defa hasta haklarina kapsamli bir bakis açisiyla bakiyoruz. Düsünce sürecine aile fertlerini ve hasta bakimindan sorumlu olan diger kisileri, bu kapsamda almalari gereken destek gibi yeni bulgular ekliyoruz.Ayrica kanser sonrasi yasam ve bu çerçevede dikkate alinmasi gereken bir çok sosyoekonomik unsurlara da bakiyoruz" dedi. "Bu, tüm Avrupa'nin gerçek bir fikir sürecinin sonucudur. Umariz Avrupa Birligi yöneticileri, gelecekte halk sagligi politikalari gelistirirken bizim çalismamizi dikkate alacaklardir, böylece bölgesel düzeyde önerilerimizin yerlesmesi kolaylasmis olacaktir." diye ekledi.

Hasta haklari çalisma grubu ve Avrupa Kanser Örgütleri Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Claire Naud, "Yönergeler, Avrupa Kanser Örgütleri Birligi, 2 yil önce baslatilan kapsamli bir çalismanin sonucudur. Hastalarin kendi bölgelerindeki kanser örgütlerine ilettikleri gerçek düsüncelerini yansitmaktadir. Çalismamiz, karmasik kanser yolculugunda, hasta ve saglik çalisanlarinin daha iyi ilerleyebilmelerini saglayacak somut önerilerin gelistirilmesi noktasinda devam edecektir. Umudumuz, gelecekte Avrupa birligi yöneticilerinin ve Avrupa ülkelerinin yöneticilerinin bir çok önerimizi dikkate almalari ve bu sayede Avrupa'daki tüm hastalarin çalismamizdan faydalanmasidir." dedi.

Kanserli hasta haklari kilavuzu brosürü Türk Kanser ve Savas Kurumundan temin edilebilir.

(Not: Avrupa Kanser Örgütleri Birligi (European Cancer Leagues, ECL) 1980'de kurulmus, Avrupa'daki 37 ulusal ya da bölgesel kanser örgütünün biraraya geldigi bir federasyondur. Faroe adalarindan Türkiye'ye kadar çok sayida ülkeden Kanser Örgütleri, kanserle savasta, kanserli hasta ve yakinlarini desteklemek, tedavi kalitesini iyilestirmek gibi amaçlarla biraraya gelmistir. Merkezi Brüksel'de olan bir sivil toplum örgütüdür. )

Türk Kanser Arastirma ve Savas Kurumu 1947 kurulmus, kamu yararina çalisan bir sivil toplum örgütüdür.