Kanser İçin Erken Tanı Önerileri


Kanser taramalari erken tani amaci ile saglikli bireylerde hiç bir belirti ve bulgunun olmadigi dönemde yapilan muayene ya da laboratuvar incelemelerden olusur. Taramanin kimlere yapilacagi konusu ise, hangi hastalik için tarama yapiliyorsa o hastalik için risk tasiyan yas ve cinsteki bireyler dikkate alinarak karar verilir.

Bu amaçla degisik gruplar tarafindan öneriler getirilmekle birlikte, Amerikan Kanser Cemiyeti tarafindan her yil yayinlanan öneriler en yaygin kabul edilenidir. Konusunda uzman kisiler, bir araya gelerek o güne kadar bilinenleri gözden geçirmekte ve bu erken tani önerilerinde bir önceki yila göre degisiklik olup olmadigina karar vererek her yil Ocak ayinda yayinlamaktadirlar. Kanser taramalari arasinda en yaygin kabul göreni meme, kalin barsak, serviks ve prostat kanserleri için yapilan taramalardir.

Peki bu taramalar önerileri getirildigi ABD'de ne siklikta yerine getiriliyor. Örnegin serviks (Rahim agzi) kanserinde ABD'de 18-44 yas arasi kadinlarin % 89'u, 45 yas ve üzerindeki bayanlarin ise %84'ü Pap testi yaptirtmaktadir. Prostat kanseri için parmakla rektal muayene ya da PSA testi yaptirilmasi %55'leri geçmistir. 40 yas üzeri bayanlarda ise mamografi yaptirilmasi % 60'lardan fazladir. 50 yas üzerinde kalin barsak kanseri açisindan gizli kan testi %23 oraninda yaptirilir iken, sigmoidoskopi ya da kolonoskopi yapilmasi orani ise %37'lerdedir.

Dosya'da standart riski olan bireyler için yapilan kanser tarama önerileri özetlenmistir.

Dokümana ulaşmak için lütfen tıklayınız.